Julia spanar in ROLLER DERBY!

Publicerat i tidningen Julia #5 2014 © ANNA SANDAHL

Det är svettigt, fartfyllt och punkigt. I lagsporten Roller Derby gäller det att hålla balansen på rullskridskorna och samtidigt tacklas. Julia hänger med juniorlaget Candy Snatchers på en träning!

Kanske har du sett filmen Whip It med Ellen Page, eller läst boken med samma namn? Så hör många talas om Roller Derby – världens just nu snabbast växande sport där tjejerna dominerar. Den tuffa sporten gjorde först succé i USA och har nu blivit megapopulär även i Sverige. Tänk dig en kombination av rullskridskor, amerikansk fotboll och punkstil, så får du en bra bild av vad det handlar om. Inga nätta balettskor eller söta konståkningsdräkter alltså. I Roller Derby är det randiga tajts och skatehjälmar fulla med klistermärken som gäller! När Julia hänger med juniorlaget Candy Snatchers på en träning inser vi snabbt att de här tjejerna inte är rädda för att slå sig. Med ett par rullskridskor på fötterna går allt nämligen väldigt, väldigt fort.

Gör det inte ont?

Yasmin, 14 år: Haha, alla frågar det! Visst får man en del blåmärken, men man vänjer sig. Vi har både knäskydd, armbågsskydd, handledsskydd och tandskydd när vi åker.
Vilda, 11 år: Jag trodde att det skulle vara mycket hårdare än vad det är. Vi tränar Roller Derby på ett lekfullt sätt.

Men ni tacklas ju! Det ser svårt ut?

Vega, 13 år: Nej då, att tacklas är bara roligt. Det är lite från person till person vad man tycker är lätt och svårt i den här sporten, men den passar alla.

Varför just Roller Derby?

Yasmin: Jag fastnade för det när min kusin drog med mig på en träning för ett och ett halvt år sedan. Det såg kul ut att åka snabbt och tacklas samtidigt! Alla är väldigt snälla och laget har bra sammanhållning.
Vilda: Jag blev tipsad av min mamma som tog med mig på en träning. Då tyckte jag det var väldigt coolt.
Vega, 13 år: Det är så kul!

Berätta om smeknamnen!

Yasmin: Alla som tränar Roller Derby har ett ”nickname” som används på träningarna och av domarna. Mitt är Bumblebee (Humlan).
Vilda: Mitt är Violent Vilda, det står på min tröja.
Vega: Jag har inte kommit på något bra än, men Vega är rätt bra som det är!

Vad gör ni under en vanlig träning?

Vilda: Först kör vi uppvärmning, sedan tränar vi styrka och sist scrimmage, en träningsmatch. Då delar vi upp laget i två grupper som möter varandra. Just nu tränar vi inför vårt första stora möte med ett annat lag. I april kommer Belgien hit till Sverige för att spela match mot oss!
Vilda: Det blir vårt första riktiga bout!

Spännande! Hur kommer det att gå?

Yasmin: Belgien ville först att vi skulle köra helt utan tacklingar, men vi övertalade dem om att vi visst ska tacklas. Så nu blir det de tuffare reglerna!
Vega: Jag tror faktiskt vi vinner, vårt lag är riktigt bra!
Vilda: Det kommer bli jättekul, jag är redan spänd.

Vega
Namn: Vega Tublén Bergknut
Nickname: Vega
Ålder: 13 år
Idol: Ingen särskild
Har rullat i: 1,5 år
Tycker: Att det är roligast att tävla

Yasmin
Namn: Yasmin Ahmed
Nickname: Bumblebee
Ålder: 14 år
Idol: Harry Styles i One Direction. Han är snäll, snygg och bra på att sjunga!
Har rullat i: 1,5 år
Tycker: Att det är kul att tacklas

Vilda
Namn: Vilda Lundgren Byqvist
Nickname: Violent Vilda
Ålder: 11 år
Idol: Niall Horan i One Direction. Han är min 1D-favorit!
Har rullat i: 3 år
Tycker: Att Roller Derby är coolt


”Tjejernas sport”

”Vi säger inte ’tjej’ eller ’dam’ framför sporten, som man gör i fotboll eller hockey. Alla vet att det mest är tjejer som tränar, även om killar förstås också är välkomna. Men när bara killar kör mot varandra kallas det Men’s Roller Derby.”
– Sophie ”Vix Viking” Bergström, tränare


Så går det till:

I en Roller Derby-match, ett så kallat ”bout”, möts en ”jammer” och fyra ”blockers” från varje lag. De som är blockers åker runt på banan i en klunga, ett ”pack”. Bakom dem åker jammerspelarna som ska försöka ta sig igenom packet. Blockers ska släppa igenom sin egen jammer men stoppa motståndarlagets. När jammern kommit igenom packet åker hon ett varv och får sedan poäng för varje motståndare som hon tar sig förbi.

 


I rutan: Whip it!

Ett måste för alla Roller Derby-girls eller åksugna är filmen Whip it från 2009. Ellen Page (Juno) spelar 17-åriga Bliss som har tröttnat på att mamman drar med henne på en massa skönhetstävlingar. En dag upptäcker hon Roller Derby och blir nyfiken. Hon börjar träna i smyg, och är snart riktigt vass… En peppfilm som får vem som helst att vilja snöra på rullskridskorna!


Bli en Derby Girl!

Sugen på att prova? De flesta klubbar, ”ligor”, har gratis prova på-träningar och låneutrustning. Hör med din lokala derbyförening. Om det inte finns någon på din ort, dra ihop ett gäng och starta en egen! Alla ligor i Sverige har skapats av medlemmarna själva.


Vill du veta mer?

Hör Candy Snatchers-tjejerna berätta om Roller Derby på YouTube! Sök på ”Crime City Rollers – CCRs juniorer”. Du kan också läsa mer om sporten på theroyalsrd.se, eller spana in snyggt Derbymode på rollderderbyshop.se.


Fakta Candy Snatchers
Förening: Crime City Rollers (CCR)
Åldrar: Juniorer 10-17 år (Nordens första juniorlag!)
Stad: Malmö
Hemsida: CrimeCityRollers.com
Facebook: Crime City Rollers – Candy Snatchers

… höftvickning? Oh yes! I Roller Derby är en hård höft den mest effektiva tacklingen!